Website

Gebruik jij al een mobiel menu?

05-05-18
Duncan Charité
2 minuten

Wist je dat 89% van de Nederlanders ouder dan 12 jaar een smartphone gebruikt om te internetten? En dat zeker 52% van de bezoekers op je website bestaat uit mobiel verkeer? Grote kans dat jij dit blog dus ook op je mobiel zit te lezen. De verschuiving van desktop naar mobiel vraagt niet alleen om een mobiele website, maar ook om veranderingen in je menu. Mobiele menu’s zijn dé uitkomst.

Een menu zoals we hem kennen zit aan de bovenkant van een website. Deze is vaak heel uitgebreid, een stuk groter en bevat alle elementen van de website. Deze is altijd zichtbaar. Een mobiel menu speelt vaak verstoppertje achter een zogeheten ‘hamburger’. We hebben het dan niet over een vette hap, maar de drie streepjes onder elkaar die je vaak op websites ziet. Het bovenste en onderste streepje vormen het broodje, het midden de burger: een hamburgermenu. Deze hamburger verbergt het grote menu. Zodra je deze aanklikt, krijg je het menu te zien.

Een mobiel menu (of hamburgermenu) wordt ook wel een duimvriendelijk menu genoemd. Door het toenemende gebruik van smartphones gebruiken we geen muis meer om te scrollen, maar onze duim. En het nadeel: die duim kan niet overal bij. Bovendien zijn we lui en gebruiken we het liefst maar één hand om te internetten op onze mobiel. Dat betekent dat hoe dichter het menu bij je duim zit, hoe makkelijker we iets aanklikken.

Je kunt een mobiel menu op veel verschillende plekken op je website plaatsen, bijvoorbeeld linksonder of rechtsboven. Houd er dan wel rekening mee dat niet alle plekken op een scherm goed met je duim te bereiken zijn. Iemand met een iPhone Plus zal moeilijker in de linkerbovenhoek komen dan iemand met een gewone iPhone. Wij zetten het menu vaak rechtsboven het scherm, zoals ook bij de voorbeelden te zien is.

Toch zie je ook hier verandering in. Steeds vaker wordt het menu onderin het scherm gezet en dan in het midden, zodat zowel links- als rechtshandigen met smartphones met een groot en klein scherm het menu makkelijk aan kunnen klikken. Een interessante verandering waar we ons graag meer in verdiepen.

Wil je meer weten over mobiele menu’s of kunnen wij jou ergens mee helpen?

Front-end developer & Support

Laat je bij ons een website bouwen? Grote kans dat Duncan meewerkt aan het grafisch opmaken en indelen van de webpagina’s. Duncan zet zich net zo hard in voor jouw website als voor een potje poker, een avondje darten of onbeperkt sushi eten.